Pages

December 9, 2010

Be STRONG!!

I just dont know what to say or what to do right now.


It just that.. i dont know!


Berselirat benda dalam otak ni. 


Benda yang terperap dalam hati & perasaan ni makin bertambah-tambah.


Cuma tadi xtau nak buat apa, godek-godek la youtube. Tengok make up tutorial la, cake decorating la, itu la, ini la. Pastu tetiba macam '' Nak dengar la lagu Maher Zain. Xpenah dgr ''


Ok. Pernah dengar tapi gitu-gitu je.


Oh dem! Xleh blah dengan lirik dia. Tahan-tahan, jangan nangis!!






Every time
You feel like you cannot go on
You feel so lost and that you're so alone
All you see is night
And darkness all around
You feel so helpless you can't see which way to go
Don't despair
And never lose hope
'Cause Allah is always by your side

Chorus:
Insha Allah
Insha Allah
Insha Allah
You'll find your way

Every time
You commit one more mistake
You feel you can't repent and that it's way too late
You're so confused
Wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full shame
But don't despair
And never lose hope
Coz Allah is always by your side

Chorus

Turn to Allah
He's never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
Ya Allah
Guide my steps, don't let me go astray
You're the only one who can show me the way
Show me the way
Show me the way
Show me the way

InshaAllah
InshaAllah
InshaAllah
We'll find the way



Lirik dia macam kena sebijik sebadak dengan situasi aku skang ni. Bukan sebab Maher Zain. Tapi sebab...ntah!


Ada satu-satu masa kadang-kadang kita xleh nak luahkan apa benda yang terbuku. Tak yah la nak cerita kat orang lain. Bikin semak je. Kalau menolong xpe, ni kalau menambah lagi masalah, memang bikin panassss...


Pikir tu, pikir ni. Sesak otak. Semput nafas. Sakit dada. Sebak.
Nice combination!


Solusi nya?


InsyaAllah, i will find my way. (yang aku sendiri x dapat nak pikir & bayangkan!)


Ya Allah, susahnya hidup jadi Nur Amirah ni. 


Teringat masa borak-borak dengan kawan dulu. Dia penah cakap ' You dont have to worry that much, bola yang jatuh paling bawah, bola tu jugak la yang akan bounce paling tinggi '


Ok. Shut up, Ganesh! Sebak je rasa bila dia ckp macam tu. Terkeluar sikit harapan & semangat bila dia cakap macam tu. Tak tau jauh mana lagi la 'bola' aku nak jatuh. Bila dia nak melantun balik ni? Ke 'bola' aku ni jenis xleh melantun?


InsyaAllah, i will find my way.






Argghhhhh...... Keep me stronger day by day!!

December 2, 2010

Snow lagi..

Cerita pasal snow lagi..


HAHA.. 


Kali ni nak share video plak.. Sepatutnya nak masukkan skali dengan entry yg previous tu tapi memandangkan ada masalah teknikal, keinginan terpaksa la di tundakan buat sementara waktu. 


Jadi, masalah problem telah di selesaikan, boleh la saya sharekan video saya ye.


Selamat menonton & terhibur.


Episod 1 - Pengenalan


video


Episod 2 


video


Behind the scene & bloopers!!


video


video



video




Lepas tu nak share dengan korang pic zaman muda-muada remaja dlu..


JANGAN GELAK.. HAHAHA




Main snow tipu dekat The Mall. Haha. Dulu time kecik, mak ayah slalu bawak jalan-jalan time Krismas. Tengok lampu-lampu, g holiday. Lagipun time tu birthday adik, 26 Dis. Tapi syukur sangat skang boleh rasa snow betul. HEHE. Alhamdulillah, rezeki.




Mode : Hibernate

November 30, 2010

Pengalaman pertama

27 November 2010, Glasgow, Scotland


0000 hrs, Saturday


Hari ni dah genap sebulan aku duduk kat tempat asing ni. Kadang-kadang bila buka mata lepas bangun tido tu, otak macam pikir ' Aku kat mana ni? Apa yang aku buat kat sini? Knapa boleh senang-senang je aku tinggal dgn org yang aku x kenal? '


Tapi xde jawapan untuk soalan-soalan tu. Malas nak pikir, bangun & mandi pastu buat la rutin harian tu. Pejam-celik, dah sebulan dah aku kat sini. Ada lagi 5 bulan sebelum aku balik ke dunia realiti.


Tadi, ada satu benda lagi yang buat aku rasa macam aku tengah mimpi. Salji. Ye, salji turun kat sini. Awal dari jangkaan & awal dari kebiasaannya. Bila benda putih yang halus tu kena kat muka, rasa macam mimpi. Sebab memang aku tengah tidur pun time tu, lepas makan dah xde apa-apa aktiviti lagi, tidur la. Dekat rumah orang ni aku tidur, haha. Lepas tu, anak tuan rumah aka Aisyah kejut '' Kak! Kak! Bangun! Snow dah turun! ''


Dalam hati macam " Snow apa plak ni.. " Bengong jap time tu.. Padahal memang dari petang tadi dah tunggu cik snow ni turun. Pastu kuar-kuar umah je terus macam....


TAK TAU NAK CAKAP APA...


Xde perkataan yang boleh describe perasaan masa tu...


Rasa macam xbangun tidur lagi.. Huhu.. 


 Butir-butir putih yang tengah turun

 From my view - 10th Floor

Playground yang dah bertukar warna

SubhanALLAH.. Cantik & sempurna betul ciptaan MU, ya Allah!

Happy sangat rasa. Rasa mengantuk pun ilang macam tu je. HAHA. Pastu siap la ber'web cam' dengan mak, ayah, atok & adik. Tunjuk gambar snow tu kat dorang semua. Rasa macam nak bawak je dorang terbang datang sini. Lain je rasa seronok sorang-sorang. InsyaAllah, nanti kalau ada rezeki, kita main snow ehhhh...

Part ber'web cam' dengan atok paling lawak. HAHA.

 Nona suruh atok senyum. HAHAHAHAHA


Nona suruh atok buat PEACE. HAHAHAHAHA

Jahat kau nona dera atok!! HAHA. Tapi orang tua tu layan je. Kekeke. 

Puas je rasa dapat share my happiness dengan family.





 With Huda yang sama-sama mengalami kejutan salji buat kali pertama. HAHA


Alhamdulillah syukur..

Mode : HAPPY!

note : ini backdated post. lupa nak pulblish. ada dlm draf. HAHA

November 24, 2010

~ No tittle for this post ~


'' Long, duit cukup x? Duit untuk nak makan ada x? Kalau xde nanti mak suruh ayah masukkan duit ''

Seminggu lepas tu..

'' Long, ayah dah masukkan duit dah. Jimat-jimat ye. Duit yang ayah masukkan tu untuk beli makanan tau. Jgn tahan-tahan kalau nak makan apa. Mak xnak kak long sakit ''

Dua minggu lepas tu..

'' Long, duit ada lagi tak? Kalau xde nanti mak masukkan. Kalau kak long nak pegi blaja partime class, x cukup duit nanti mak tambah''

Sedih sangat rasa bila mak tanya macam tu. Sampai jauh kat sini pon tetap gak risau pasal perut anak dia ni. Huhu

Lagi 2 bulan,i'm turning 26 tapi mak ayah still lagi bagi duit. Rasa macam such a loser. Bila la agaknya dapat jadi macam orang lain yang dah kerja, dapat bagi mak ayah duit tiap-tiap bulan. 

Mak.. Ayah.. Sorry, kak long xdapat nak jadi macam anak orang lain yang dapat bg mak ayah duit tiap-tiap bulan. Kak long cuma boleh doakan kesejahteraan mak & ayah je tiap kali lepas solat.

Tiap kali mak tanya pasal duit ada ke tak, memamg akan jawab ada je. Terbayang buku akaun Tabung Haji mak yang dah tinggal berapa tu. Hmm..

Tu la, dah dapat keje elok-elok, g berenti pulak kenapa.. Isyhhh... Tapi lagi tenang hidup ni bila dapat duduk dekat rumah dengan mak. Baring-baring dengan mak, jalan-jalan cari makan dengan mak, bergaduh dengan mak, merajuk dengan mak, bertekak dengan mak, macam-macam la.. Lagi tenang dari balik ofis pukul 9mlm tapi tak ada sesiapa pun hargai apa yang kita buat.

Cuma kepuasan untuk pegang duit sendiri tu xde la.. Hmm.. Allah tau mana yang terbaik untuk hamba Nya ni.. 

Tapi yang peliknya, se-loser-an aku ni pun, ada gak yang nak dengki dengan aku. Come on laa... Buang masa je nak dengki-dengki dengan orang yang xde apa-apa ni.. Tapi kalau kau dengki sebab kau xde parent macam aku ni, memang kau patut la dengki dgn aku ni.. Haha..

Mak ayah, thanks for everything. Sampai mati pun kak long xdapat nak balas jasa mak & ayah.. Thanks sebab dapat terima kekurangan anak sulung yang sepatutnya jadi harapan(harapan ke? haha) ni.

Ya allah ya tuhan ku, kau lindungilah Mak & Ayah dari segala kejahatan manusia. Kau berkatilah hidup mereka, Ya Allah. Ampunkan dosa-dosa mereka sebagaimana mereka ampunkan dosa-dosaku.. Amin ya rabbal alamin.


 Mak & Ayah

Ayah + Mak + Anak yang sehat


Mode : Ber-jiwang-an sebentar bersama Kit Kat!

November 19, 2010

Salam AidilAdha

Walaupun macam dah lambat 2 3 hari, tetap gak nak wish Selamat Hari Raya Aidil Adha untuk semua umat Islam.

Kali ni of coz la saya sambut raya kat tempat orang, nun jauh di seberang. Huhu.. Nasib raya korban, kena la berkorban sket.. HAHA..

Ni kali ke 2 sambut raya tanpa family di sisi. 1st time tu time study kat Sabah, gatal xnak balik, konon-konon nya nk berdikari la, skali haaa... Menangis!! HAHA.. Itu pon time mak call,kalau tak, akak x nangis uolsss.... So 2nd time ni dah macam biasa sket dah. Tak la sesedih macam time mak ayah g Haji dulu.. HUHU..

So macam mana raya kat sini?

Ok laa labu.. Sama macam kat tempat-tempat lain gak. Pegi solat raya pukul 10am kat Andalus.

Ni la tempat solat AidilAdha.

Pastu lepas solat, aktiviti wajib of coz la bergambar kan? 





Dengan Hudaa yang dah hampir 7thn xjumpa, last-last jumpa kat sini

Abg Fajar, Kak Anis & Najla- currently im staying with them!

Lepas dah ambil gambar sampai kebas-kebas tangan sebab sejuk, we all pergi visiting Amir Yusuf. 
Siapa Amir Yusuf? Najla's little brother yang di jemput untuk menemui penciptanya.

Al fatihah

After that, start la misi Jalan-jalan Cari Makan..

 Dari matahari ada

Sampai la matahari dah masuk selimut

Pendek kata, memang kenyang sampai sakit perut laa.. Bruppp... Alhamdulillah..

Kitorg kat Glasgow ni celebrate raya sehari lagi awal dari kat Malaysia. 



So, kita tengok plak apa yang jadi kat Malaysia, rumahku tercinta.

Menu-menu nya ialah.....

 Pulut kuning

 Nasi Daging

 Sup tulang temulang si lembu

Rendang ayam


Mari kita lihat mereka-mereka berposing

 Mak & Ayah - 1st posing (still maintain)

2nd posing - ayah dah start nak buat bkn2 la tu..

 At lasttt... Ayah ni kalau nak amek gambar, memang mcm ni.. HAHA

Atok aka Cikgu Ali

Atok & kek

So sempena raya hari tu, dengan bermurah hati saya bagi la present kat family. Before pegi sini lagi dah prepare awal-awal.

Bagi hadiah apa?

 Rainbow cake & cupcakes

Ordered from My Sunshine Cupcakes

* pic raya kat Malaysia taken from FB my sis.. huhu

Akhir kata, saya ingin mohon ampun maaf to all muslim terutama skali Mak, Ayah, Atok & adik-adik. 

I LOVE YOU!! 

Sincerely, 

MIRA




Mode : Sejukkkkkk.......

November 9, 2010

Sheikh Steamboat

This time nak buat food review plak.. Hehe..

Korang semua mesti penah makan stimboat kan? Alaa, yang benda cucuk-cucuk dengan lidi tu pastu rebus. Then makan dengan aneka sos. Pernah kan? Kalau xpernah gak, pegi Sungai Klang pastu terjun dalam tu.. HAHA..

Sheikh Steamboat

Yang pakai kopiah tu la bos dia (kot laa..)

Lokasi : Depan Maybank Area Wangsa Walk, Wangsa Maju.. Depan Maybank tu ada OCBC Bank

Time berniaga : Malam je tapi tengok nasib, kalau hujan lebat, dia xdok..

Pilihan makanan yang boleh di pilih.. Pandangan sebelah tepi van..

Pilihan makanan juga, tapi ni makanan yg boleh di goreng or bakar.. Pandangan belakang van..

Paru lembu + ayam pandan = saya punya!!

Cendawan yang tengah tunggu turn untuk di goreng.. Nyum3..

Nak tengok video x?

video

Dalam video tu, pakcik tu tengah goreng cendawan saya!! Yeayy!!! Yang 2nd time tu pon goreng cendawan gak. Mula-mula dia letak tepung kat cendawan tu then baru la dia goreng dalam api yang panasssss.....

Memang garing uolsss....

Amacam terliur x? Kalau korang pegi, mintak black pepper sos dia... Emmmm sodap!!!

Mode : Lapa la plak.. HUHU..


November 4, 2010

Mimpi Siang

Hola guys :D


Tajuk post kali ni 'Mimpi Siang'. Why mimpi siang? Well sbb kalau kalau kita mimpi time malam hari tu benda biasa la kan, tapi ni mimpi siang. Benda yg jarang-jarang berlaku. Sama macam tajuk belog sy. Mimpi pelangi. 


Siapa pernah imagine dapat gi overseas without keluar sesen pon? Lagi-lagi utk penganggur macam saya. Tak pernah terbayang pon. Verangan tu biasa la,uolss..
HAHA..


So, dalam masa 2 minggu, buat pasport, booking tiket, beli bag, kemas-kemas baju and fly. Senang kan?


Everybody mcm banyak sangat nak tanya. 


Buat apa kat sana?
Duduk kat mana?
Macam mana senang sangat leh pegi?
Macam mana leh pegi free?
Kenal ke orang yg bagi tiket free tu?


I dont know how to answer semua soalan tu. Benda ni jadi so suddenly after feeling so sad & down for a quite sometimes. 


Tiba-tiba je my friend (Mia) msg kat FB, tanya 'kau nak datang scotland x? Ada akak ni nak cari helper untuk tengok-tengok kan anak dia'


So i macam ' Nak! Nak!' - joking mode without take it seriously!!


Then Mia msg again 'Ni FB akak tu, kau deal sendiri dgn dia. Duit pasport & tiket flight dia bayar'


Pastu terus la bermesej kat FB kakak (Kak Anis) tu. Tanya itu & tanya ini. Confirm tu, confirm ni. Then dalam a week lepas tu, everything dah ready. Tiket ke Glasgow pon dan confirm. 


So on 27 Oct 2010, terbang la saya di udara.. ( cewahh..)


KLIA - Tunggu nak masuk dh..

Flight pkul 2am from KL pastu transit 3jam kat Dubai. Best gak ada pengalaman kat airport Dubai. Hehe.. 


Dubai International Airport - Besaaaaaar sgt!!

Tengah tunggu nak naik flight ke Glasgow (neves je rasa bila tgk omputih2 tu..haha)

Ok jom sambung meng-kebas-kan bontot

Pastu pkul 12.45noon (time Glasgow), mendarat la saya di bumi yang memang tak pernah mimpi pon nak jejak kaki.


Then terus line up untuk disoal siasat oleh Incik Imegresen. Pheww, lepas gak. Alhamdulillah. Pastu amek bag & jalan keluar. Then time tu la jumpa Kak Anis & Abg Fajar for the 1st time.


And a new chapter begin.. Ni semua rezeki yang memang tak pernah boleh (ayat apakah ni..) di bayangkan dengan akal fikiran.


Mode : Genap 1 week kat sini.. 

October 12, 2010

DIY Chicken Puff

Heyya ;D


Memandangkan ni blog carca merba, hari ni kita switch ke channel masak memasak la plak ye..


Jom buat Chicken Puff!!






Sangat senang. Sesuai utk yang nak tunjuk bakat kat bakal mak mentua, bakal laki atau bakal bf.. HAHA


Bahan-bahannya :


Daging ayam yg dh di cincang ( beli yg dh siap 250g tu je)



Kentang yang dah di potong dadu




Bawang kecil - potong halus
Cili merah - cincang jgn halus sgt (utk kaler je)




Kubis - racik halus ( nk pakai mix vege pun bole)




Lada hitam
Garam
Lada sulah




Cara-caranya :


1. Goreng kentang dulu



2. Bila dh kekuning-kuningan, masuk kan ayam cincang pastu gaul kan dgn kentang sampai masak. Minyak jgn byk ye. Letak sikit-sikit dulu, kalau xcukup baru tambah.

3. Pastu agak-agak daging ayam tu dh masak, masukkan bawang & cili merah tadi.


4. Pastu bila ayam tu dh kering, minyak tu akan jadi banyak, so buang sikit la ye. Jaga kesihatan u olss.. Pastu letak la kubis.




5. Then gaul la lagi. Pastu letak la garam, lada hitam, lada sulah. MSG xmain ye! Sampai la jadi mcm ni..




6. Pastu keluar kan then letak dalam bekas. Sejukkan dulu sebelum guna.




Cara-cara untuk sediakan kulit pie pulak.


1. Gunakan yang ini. Senangkan? Hihi




2. Pastu amek sekeping, belah kan macam ni.. Belah 4 tau.. 




3. Pastu, letak inti yg dh sejuk tadi..




4. Pastu amek kulit pasty yg dah berbelah X tu, letak kat atas inti tu. Kelepet kan belahan X tu, mcm ni..




5. Pastu tekan-tekan sket keliling tu,bagi dia melekat, then tekan dgn garfu,mcm ni..




6. Pastu sapu la kuning telur kat pastry tu, then bakar gunakan api atas & bawah selama 20min atau sampai kekuning-kuningan pada suhu 180-200C ye.. Depends pada oven u olss tau..




Ni version yg besar tau, sbb malas nk buat yg kecik-kecik tu. So pastry tu just potong half je, cpt sket habis.. Hua hua hua..




So selamat mencuba!!







Mode : Happy!!