Pages

November 24, 2010

~ No tittle for this post ~


'' Long, duit cukup x? Duit untuk nak makan ada x? Kalau xde nanti mak suruh ayah masukkan duit ''

Seminggu lepas tu..

'' Long, ayah dah masukkan duit dah. Jimat-jimat ye. Duit yang ayah masukkan tu untuk beli makanan tau. Jgn tahan-tahan kalau nak makan apa. Mak xnak kak long sakit ''

Dua minggu lepas tu..

'' Long, duit ada lagi tak? Kalau xde nanti mak masukkan. Kalau kak long nak pegi blaja partime class, x cukup duit nanti mak tambah''

Sedih sangat rasa bila mak tanya macam tu. Sampai jauh kat sini pon tetap gak risau pasal perut anak dia ni. Huhu

Lagi 2 bulan,i'm turning 26 tapi mak ayah still lagi bagi duit. Rasa macam such a loser. Bila la agaknya dapat jadi macam orang lain yang dah kerja, dapat bagi mak ayah duit tiap-tiap bulan. 

Mak.. Ayah.. Sorry, kak long xdapat nak jadi macam anak orang lain yang dapat bg mak ayah duit tiap-tiap bulan. Kak long cuma boleh doakan kesejahteraan mak & ayah je tiap kali lepas solat.

Tiap kali mak tanya pasal duit ada ke tak, memamg akan jawab ada je. Terbayang buku akaun Tabung Haji mak yang dah tinggal berapa tu. Hmm..

Tu la, dah dapat keje elok-elok, g berenti pulak kenapa.. Isyhhh... Tapi lagi tenang hidup ni bila dapat duduk dekat rumah dengan mak. Baring-baring dengan mak, jalan-jalan cari makan dengan mak, bergaduh dengan mak, merajuk dengan mak, bertekak dengan mak, macam-macam la.. Lagi tenang dari balik ofis pukul 9mlm tapi tak ada sesiapa pun hargai apa yang kita buat.

Cuma kepuasan untuk pegang duit sendiri tu xde la.. Hmm.. Allah tau mana yang terbaik untuk hamba Nya ni.. 

Tapi yang peliknya, se-loser-an aku ni pun, ada gak yang nak dengki dengan aku. Come on laa... Buang masa je nak dengki-dengki dengan orang yang xde apa-apa ni.. Tapi kalau kau dengki sebab kau xde parent macam aku ni, memang kau patut la dengki dgn aku ni.. Haha..

Mak ayah, thanks for everything. Sampai mati pun kak long xdapat nak balas jasa mak & ayah.. Thanks sebab dapat terima kekurangan anak sulung yang sepatutnya jadi harapan(harapan ke? haha) ni.

Ya allah ya tuhan ku, kau lindungilah Mak & Ayah dari segala kejahatan manusia. Kau berkatilah hidup mereka, Ya Allah. Ampunkan dosa-dosa mereka sebagaimana mereka ampunkan dosa-dosaku.. Amin ya rabbal alamin.


 Mak & Ayah

Ayah + Mak + Anak yang sehat


Mode : Ber-jiwang-an sebentar bersama Kit Kat!

4 comments:

sailormoon jelyta said...

alamak sedih pulak aku mira..
ko jage diri leklok kt sana..
insyaAllah org yg rajin usaha tuhan takkan lupa limpahkan kurnia..
rezeki ada mcm2,
ibu bapa yg penyayang,
kesihatan yg baik.
itu semua rezeki tuhan kasi..
have faith babe!
love you~

Anonymous said...

Mira - cedey aku baca luahan ko nie..pape pon jaga diri baik2 kt sane k, pedulikan mereka yang dengki jaki dgn ko tuh...yang penting ko happy!!HAPPY!!! jdi diri ko sdri mcm mane ko selalu 'ceramah' kt aku.... ^_^ tggl lg 5 bulan je lg ko nak blik....kjp je tuh ^_^

-lailyza

zura said...

Allah lebih mengetahui apa yg terbaik untuk ummatnya..jangan risau, sumanya dh diaturkn olehNYA, yg penting kita kena usaha...mungkin belum rezeki ko tuk dpt kerja yg best, tpi rezeki ko skunk, dah smpai kt oversea..
doa yg terbaik ye..insya'allah ada..

Anonymous said...

Someone eѕsentially lend а hand to make signіfіcantly posts I would state.

This іs the very fіrѕt tіme I fгequentеd your webѕite pagе and thus far?

I surрrised with thе analysis you made to
crеate this aсtual submit еxtraordinaгy.
Μagnificent task!

My blog - Car Insurance