Pages

December 18, 2011

Cotton Candy

Salam cotton candy untuk semua. Heee. 

**baca sampai habis ye, ada new update. sbb ramai sangat tak baca sampai habis. sentap! penat aku tulis panjang-panjang**


Ok ni nak cerita pasal cotton candy aka gula-gula kapas. Benda ni sesuai untuk buat doorgift wedding or party ke apa je pun boleh. 






Ni door gift untuk budak-budak. Alhamdulillah seminggu lebih gak tahan sampai sekarang. Cuma syaratnya tak boleh letak dekat tempat yang terdedah direct dengan matahari & panas. Gula-gula kapas ni senang kecut.


Benda ni memang hot stuff la masa wedding hari tu :)


So sekarang korang pun boleh gak bagi doorgift benda ni. Saya boleh supply kan untuk korang. FREE DELIVERY *within klang valley je la ye. Hihi.


Ni saiz contton candy tu





Ala, mcm saiz bekas untuk tau foo fa tu je. Ada 6 flavor tau. Yummy yummy semuanya :)





Pink : Strawberry
Oren : Orange
Biru : Blueberry
Hijau : Lime
Purple : Grape
Kuning : lebih kurang macam lime jugak kot. huhu


Warna-warna dia pastel je. Tampal je doily paper macam kitorg buat. Comel sangat!


Price pulak macam ni :


10   - 300 : RM 1.30
301 - 600 : RM 1.25
601 - 900 : RM 1.15
901 - onwards : RM 1.00


so kalau ada yang interested boleh la email me at : exoticadbury@gmail.com or ring me at 012.985.9954 (mira)


Cheers!!


** UPDATE **

Memandangkan sekarang I kerja di Labuan & susah nak manage biz ni, so I dah serahkan dekat my sister untuk ambil alih. So feel free untul deal dengan dia ye. Click je link dekat bawah tu.

Nona / NadiahCotton Candy   {-- sila klik link ni

And please be inform jugak yang price cotton candy ni dah increase due to harga barang-barang yang makin mahal. Huhu. Sebenarnya price dah lama increased tapi sebab ingat malas dah nak buat biz ni, tu yang tak update price baru tu. Sekali tengok ramaaaaaai plak yang dok email, text & call tanya pasal cotton candy ni. Tu yang mintak tolong my sis uruskan. Dia pun buat partime gak.

AND AND for your information, I bukan buat benda ni cuma sub kan pada orang lain. I dont have any machine pun dekat rumah :P

TQ sangat pada yang rajin bukan blog ni & tanya pasal cotton candy ni. Tak sangka pun sebenarnya ramai peminat gak si cotton candy ni. Hihi

TQ guys!

Regards,
MIRA

-March 2013-

August 26, 2011

Sepurnama

Sebulan berlalu. Lagi berrapa hari lagi je nak raya. Sumpah cakap, memang saya (or mungkin kami) tak ada mood untuk beraya seperti tahun-tahun sebelumnya. 


Ye. Masih lagi pasal atok. Semuanya pasal atok. Sebab apa? Sejak saya celik je mata sampai pejam balik mata, semuanya pasal atok. Dari kecik lagi, saya & adik dijaga oleh atok & nenek bila mak ayah ke pejabat.


Bila pagi, mak hantar kami ke taska. Makan tghari di sana & bas akan ambil kami untuk ke sekolah. Mak tak nak menyusahkan atok nenek walaupun jarak antara taska & rumah atok sekangkang kera je.


Saya cucu yang paling banyak songeh. Beberapa hari sebelum masuk Darjah 1, saya jatuh basikal. Tertumus muka dekat jalan tar kerikil tu. Meleleh-leleh darah. Kelam kabut atok nenek datang. Nenek tak sempat pun pakai tudung. Sempat capai towel good morning je. 


Saya juga cucu yang cerewet dalam bab makan. Eh, dulu saya kurus ye. Bukan macam sekarang. Haha. Aunty taska tu selalu masak lauk susu & ikan goreng. Saya tak suka. Wekk. Apa tu lauk susu? Masak lemak putih la. Haha. Aunty tu garang. Dia tak bagi saya memilih makanan, dia kata kalau nak makan, makan semua kalau tak, tak payah makan. Jadi kalau tak makan tu saya naik la bas ke sekolah dengan perut kosong. Tapi kalau ada akak yang bai tu, dia bagi saya makan sorok-sorok dekat dapur. Dapat ikan goreng & kicap jadi la.


Sampai je sekolah, sementara tunggu loceng bunyi, saya pegi kantin untuk call atok.


'' Hallo atok. Hari ni taska masak lauk susu lagi. Kak long lapa la. Tak makan pun tadi.''
'' Laa haii.. Tak pe nanti rehat atok datang.''


Happy nya rasa tak terkira walaupun dah tau nanti bila balik rumah kena marah dengan mak. Jadi masa lunch tu tak payah la nak berebut dengan budak lain beli makanan kat kantin. Kadang-kadang lagi beberapa minit nak rehat saja je jenguk ke luar tingkap, dah nampak dah atok duduk dekat bangku kantin bersama mangkuk tingkat. Seronoknya rasa :D


Bukan apa sangat pun yang atok bawak. Kadang-kadang megi kari, nasi dgn ayam kicap & yang paling penting atok bawak 2 bekas. Untuk kawan saya skali. Haha. Bangga gila ajak kawan rehat sekali.


'' Awak, hari ni datuk kita datang. Awak rehat la dgn kita sekali. Dia ada bw makanan,''


Atok siap bawak sudu yg dh balut dgn tisu ala-ala macam dekat kedai. Kelesss kan!! Part paling best bila habis makan, mintak duit dari dia sebab nak beli keropok lekor la, air la, jajan la apa ntah la. Orang tua tu bagi je. Tunggu la sampai rehat habis. Bila loceng bunyi je, salam atok then berlari masuk kelas. Sampai depan kelas. berhenti jap toleh kat dia, lambai kat dia. Dari tingkat nampak la dia mengemas mangkuk tingkat tu dan berjalan tengah panas untuk balik rumah.


Nampak kan bertapa rapatnya saya dengan dia. Cucu sulung la katakan, tu yang mengada lebih. Tapi sampai Darjah 2 je saya menyusahkan atok, lepas tu tak dah. Bila masuk Darjah 3 tu dah jadi senior la untuk sessi petang. Malu la ada org datang bawak bekal. Haha.


Saya juga cucu yang paling banyak penyakit. Disahkan menghidap jantung berlubang lepas beberapa bulan dilahirkan. Tapi bukan spesis yang kronik ye. Maintain je. Tapi bila Darjah 4, IJN suruh operate. Alhamdulillah sekarang dah ok. Atok nenek risau lagi. Lama gap lepas tu demam denggi la plak. Masuk hospital pulak. Bila dah besar ni, operate appendix pula kat Sabah. Seberang laut sana. Risau lagi atok. Nenek dah tak ada, meninggal masa saya Darjah 5 akibat kanser.


Saya adalah cucu yang banyak buat dia mengurut dada sebab risau. Risau apa? Perjalanan hidup saya tak selancar macam orang lain. Lepas SPM tak dapat IPTA, masuk IPTS kat JB, lepas 1 sem, dapat offer dekat IPTA (poli). Peringkat sijil je. Bila habis tu, orang lain dapat sambung Diploma, saya tercicir lagi. Atok risau lagi. Lepas 1 sem, saya baru dapat offer tapi kali ni dekat Sabah. Jauh la pulak, atok urut dada lagi. Habis diploma saya, saya menganggur beberapa bulan. Atok urut dada lagi. Then dapat pulak sambung degree di UIA, atok lega. Lepas beberapa sem, saya berhenti atas beberapa sebab yang saya je tau kenapa. Atok risau lagi. Saya menganggur lagi. Lagi lagi dan lagi. Atok geleng kepala & risau. Saya dapat kerja, atok lega. Kejap lepas tu saya berhenti, risau lagi. Saya ke Scotland, atok risau. Tapi atok bangga sebenarnya cerita dekat orang yang cucu dia ni pegi Scotland! Jadi nanny je pun sebenarnya! Haha. Lawak. 


Tapi... Alhamdulillah! Hujung-hujung hidup atok, dia tau yg cucu-cucu dia semua berjaya. Walaupun dia tak nampak. Saya dah dapat kerja & sambung belajar, nona dah nak kawin, adik lagi beberapa tahun habis belajar kat maktab perguruan. Nurul nak habis degree dah, hafiz dah sambung belajar, geeha dah nak SPM dan hanis makin besar & BESAR! Haha.


Saya bersyukur di sebalik kegagalan saya tu, saya banyak kenaangan dengan dia. Bawak dia pegi bank ambil duit pencen, pastu pow la dia makan KFC. Lepak Secret Recipe ke mana-mana la. Makan berdua dan yang pasti dia la yang bayar. Haha. Kenangan ok!


Bawak dia gunting rambut setiap 19hb. Jangan tak percaya, dia ada date yang fix untuk pontong rambut. Kadang-kadang bising suruh bawak dia pegi kedai mamak nak gunting rambut sebab dah 21hb. Layan kan aje!


Lepas tu bila keadaan dia dah agak lemah, saya tak ikut balik kampung. Kena temankan atok. Mula-mula tu rasa sedih la jugak. Lama-lama ok dah. Ingat lagi pengalaman tahun pertama beraya dengan atok kat KL. Dia nak makan mee kari, boleh pulak dia pegi Giant beli segala bahan-bahan buat mee kari beserta ayam seekor bulat tanpa potong bawa balik rumah. Umur 20 tahun mana reti potong ayam! Mak selalu beli ayam dah siap potong. Terus call mak kat kampung, menangis!!! Geram sangat masa tu. Tapi mak ajar jugak, buat la mee kari tu. Kau gila makan sorang tapi mee kari seperiuk. Haha. Mana reti bajet. Bila tahun berganti tahun, saya makin bijak! Ajak je atok makan luar. Bebassss!!!


Ish panjang la kalau nak cerita pasal atok ni. Senang cerita apa je yang berlaku dalam hidup saya, mesti ada kaitan dengan dia. Sebab tu saya susah nak percaya yang dia dah tak ada. Setiap hari melayan kerenah dia, berebut TV & remote control, bercakap & bercerita membuat saya rindu akan runtin-rutin tersebut. Bukan tak redha tapi belum sesuaikan diri.


Jadi dah faham kan kenapa susah untuk kami yang tinggal serumah ni nak tukar rutin kami. Jangan tanya mengapa saya 'bercakap' dengan atok dalam FB saya kerana tiap masa hati saya sentiasa 'bercakap' dengan dia. Cuma tak salahkan sekali sekala nak berkongsi apa yang 'dicakapkan' dengan atok.




                                   Ni la nenek & atok. Baju merah tu saya :)




                                            Raya 2010 - Dengan cucu



Raya 2010 - Perfect family! We miss u nenek :(


Raya Haji 2010 - Gambar dikirim buat saya yang jauh diseberang. Suka tengok dia senyum ceria macam ni. Susah dapat tau :)


I MISS YOU SO MUCH!!!

T_T


* saya pohon sesiapa yang membaca entry kali ini untuk sedekahkan Al-Fatiha untuk atok & nenek saya. teima kasih & semoga Allah merahmati kalian.

August 15, 2011

Rindu

Mataku rindu untuk melihat tubuh tua mu
Mulutku rindu untuk berbicara dengan mu
Bibir ini rindu untuk mengucup pipi kedut itu


Tangan ini rindu untuk menyediakan santapan mu
Jari jemari ini rindu untuk mengurut sendi-sendi tua mu
Tubuh ini rindu untuk mendakap tubuh tua itu


Kaki ini rindu untuk ke kedai membeli keperluan mu
Kaki ini rindu untuk ke kedai membeli makanan kegemaran mu
Kaki ini rindu untuk mengiringi mu ke sana ke mari


Rindu
Sungguh aku rindu
Rindu kehadiran mu disisi


Al fatihah
Tgh YM dgn atok masa dkt Glasgow 


Mohd Ali bin Mohd Nor
29 Oktober 1928 - 26 Julai 2011
Hospital Selayang, 1250 hours
3 minggu tanpa mu :(

August 9, 2011

Mari berkungfu

Salam Ramadhonnnn (tekan dalam-dalam sikit ye..haha)


Kali ni kita main masak-masak lagi. Mari berkungfu di dapur.


Kueytiaw Kungfu


Bahan-bahan:


Bahan A
Kueytiaw
2 biji telur
Serbuk lada hitam
Serbuk lada putih
Garam


Bahan B
Ayam/Daging/Udang/Sotong (ikut suka korg)
Carrot (ikut suka gak nk potong mcm mana)
Kobis bunga (potong kecik-keci)
Baby corn (potong serong)
Sawi
Sos tiram
5 batang cili padi (diketuk)
3 ulas bawang putih (diketuk)
1 sudu tepung jagung (dibancuh dgn air)


Cara-cara :
Bahan A


1. Pecahkan telur dalam glass/mug/teko kecik. Tambah garam, serbuk lada putih & lada hitam. Kemudian masukkan kueytiaw sehingga penuh 3/4. Jangan terlampau banyak nnt tak tersalut plak dgn telur tu.




2. Panaskan minyak yang sikit dalam kuali. Then curahkan kueytiaw tu dan ratakan.




3. Balik-balikkan kueytiaw tu sampai kedua-dua belah masak dengan betul & garing. Keluarkan dan ketepikan.




Bahan B


1. Tumis bawang putih & cili padi sampai keperang-perangan (minyak sikit je). Masukkan udang (atau apa pun yg korg suka) dan goreng lagi.




2. Letak air serta bancuhan tepung jagung tadi. Masukkan sayur-sayur, sos tiram, lada putih, lada hitam serta garam. Kalu nak kuah banyak, tambah air & kalau nak pekat tambah tepung jagung lagi. Jangan terus letak tepung jagung tu direct dlm kuah tu, bancuh dulu dalam air. 




3. Bila sayur dh lembut, rasa pun dah mantop, curahkan kuah tu kat atas kueytiaw tu. Siap! Kalau kurang pedas, tambah cili potong. Nyum3




Makan sampai licin!!!




Sekian itu sahaja :)


Kueytiaw ni fav atok tau, suka sgt dia makan. 

August 4, 2011

Kerabu Telur

Meh cerita pasal resepi plak. Sapa penah makan Kerabu Telur?
Mesti jarang kan? Haa, ni nak share resepi ni. 


Kerabu Telur


Bahan-bahan:
Tomato (dipotong dadu)
Kacang botol (dihiris nipis)
Timun (potong dadu/potong berbaji)
Cili padi (hiris-hiris)
Daun ketumbar (hiris-hiris)
Salad (racik-racik je)
Limau kasturi - amek jus dia je
Sos ikan (sos nampla-produk thai)






Bahan utama : Telur mata yang dah siap goreng then potong kecik-kecik


Sedia kan bahan-bahan seperti gambar ni
Telur mata yg dah di carik-carik


1. Sediakan bahan-bahan seperti di atas. Telur mata tu paling penting kena goreng garing dua-dua belah. Then gunting kecik-kecik or carik-carik kan dia.


2. Bila nak makan baru campurkan ke semua bahan di atas. Campurkan dengan perahan limau serta sos ikan (sos nampla-thailand punya). Tak payah letak garam dh sebab sos ikan tu dah masin.


3. Siap! Senangkan? Hehe


Siap untuk dibaham!

August 1, 2011

Julai yang suram, Ogos yang penuh barakah

Salam Ramadhan buat semua.


Diam tak diam, dah masuk bulan Ogos, bulan Ramadhan yang penuh barakah. Julai meninggalkan saya dengan seribu satu kenangan.


Atok kesayangan telah menyahut panggilan Ilahi akibat cancer paru-paru. Sumpah, kami tak tahu menahu tentang penyakit ni sampai la dia di masukkan ke hospital.


Hari ni genap seminggu pemergian Atok. Hati masih belum dapat terima lagi apa yang berlaku. Begitu mudah mulut melafazkan kata 'redha' tapi hati masih berdegil.


Tanggal 26 Julai 2011, insan bernama Mohd Ali Bin Mohd Nor meninggalkan kami buat selama-lamanya. Atok meninggalkan rumah pada 12 Julai 2011 untuk ke hospital dan pulang ke rumah pada 26 Julai 2011 dengan menaiki kereta jenazah tepat jam 4 petang. Hati ibarat di tikam saat melihat kereta jenazah masuk ke perkarangan rumah. Pedih. Sakit.


Air mata yang di tahan sejak tengahari terhambur jua. Ya allah ya allah ya allah. Hanya 15 minit atok berada di rumah bersama kami. Tepat jam 4.15 petang jenazah di bawa ke masjid untuk di mandi & di kafan kan.


Sayu hati melihat hampir separuh yang memenuhi ruang solat sewaktu memakmumkan solat jenazah. Alhamdulillah. Jenazah terus di bawa menaiki van untuk ke tanah perkuburan. Segala-galanya berlaku dengan pantas. Saya sendiri tidak dapat melihat jenazah di turunkan ke liang lahad dan hanya dapat melihat ketika kubur telah hampir separuh di kambus.


Alhamdulillah syukur ke hadrat mu, Ya allah. Begitu lancarnya perjalanan atok untuk menghadap Penciptanya.


12/7/2011 (selasa) - Atok di masukkan ke Damai Hospital akibat kepayahan bernafas.
13/7/2011 (rabu) - Hasil x-ray memdapati ada ketumbuhan pada paru-paru kanan atok.
14/7/2011 (khamis) - CT Scan mengesahkan yang atok menghadapi cancer paru-paru tahap 2
15/7/2011 (jumaat) - Penyakitnya terpaksa dirahsiakan demi untuk kesihatan dirinya sendiri
16/7/2011 (sabtu) - Kesihatan sedikit improved, selera makan ada walaupun sikit
17/7/2011 (ahad) - Doktor mengesyorkan untuk ke Hospital Selayang kerana kekurangan alat
18/7/2011 (isnin) - Atok di pindahkan ke Hospitak Selayang
19/7/2011 (selasa) - Morphine diberi untuk mengurangkan kesakitan
20/7/2011 (rabu) - Cancer merebak dengan cepat.Sudah di tahap 4. Dos morphine ditambah
21/7/2011 (khamis) - Infeksi otak & hati. Begitu cepat 'ia' merebak
22/7/2011 (jumaat) - Mula meracau, dos morphine ditambah
23/7/2011 (sabtu) - Sepanjang hari meracau,memanggil org yg telah tiada. Keadaan tenat
24/7/2011 (ahad) - Mata terpejam rapat & tiada reaksi darinya. Ibarat koma.
25/7/2011 (isnin) - Masih tidak sedarkan diri. Keadaan nazak
26/7/2011 (selasa) - Pagi : Drip dicabutkan dari badan atok. Badan dah cannot accept
                             Tengahari : Jam 12.55, atok menghembuskan nafas dgn tenang
                             Petang : Jam 5.20, selamat di kebumikan


Rasa macam tak percaya. Rasa macam mimpi. Namun itulah hakikat yang harus di hadapi. Atok di pinjamkan oleh Allah SWT kepada saya hanya untuk 26 tahun sahaja. Tak lebih tak kurang. Itu janji-Nya. 


Walaupun hakikatnya atok sudah tiada namun dia masih dekat dalam hati saya. Tetap setia disana. Tak berganjak. Tutur kata yang terniang-ngiang, gerak laku yang terbayang-bayang. Segalanya tak mungkin terpadam.








                                   2 Julai 2011 - Celebrate birthday mak


                                   Kegembiran yang terakhir kali-2 Julai 2011


Atok, pemergian mu takkan mengubah apa-apa. Semuanya tetap sama seperti selalu. Cuma yang tiada hanya jasad mu. 


Ya allah, kau ampunkan dosa-dosa datuk seperti mana kau ampunkan dosa-dosa hamba mu. Tempat kan dia bersama-sama golongan yang soleh & para ambia'. Sesungguhnya kami terima ketetapan mu ini dengan redha.


Al fatihah.


1 Ramadhan kini menjelang. Mengharapkan sinar dari Mu, ya Rabb.



June 7, 2011

Sedih lagi

Lepas Christ Medina buat aku sedih, kali ni Choi Sung-bong pulak buat aku sedih. Bila dia bukak je mulat untuk menyanyi, waaaaaaaaaa. Bergenang-genang air mata ni ha. Di setiap kekurangan itu pasti terdapat kelebihan.


Sung-bong nyanyi lagu itali tajuk '' Nella Fantasia '' (In My Fantasy)



In my imagination I see a fair world, 
Everyone lives in peace and in honesty there.
I dream of souls that are always free,
Like the clouds that fly,
Full of humanity in the depths of the soul.




Aku tak suka!

Tahun ni ramai pulak kawan-kawan yang kawin. Adik pun kawin hujung tahun. Huhu. Aku pulak yang x tau bila. Ada aku kesah? Korg je yang kesah. Haha.Chill der, gua x kisah pun bila gua nk kawin. Ada ubi ada batas, ada budi boleh balas. Eh, salah pantun! Haha.


Korang ingat senang ke cari lelaki yg sesuai dengan jiwa aku *bajet hot. Aku ni cepat geli la bila tengok jantan-jantan poyo ni. Contoh, cakap HP kuat-kuat pastu cerita pasal projek juta-juta kau. Ada aku kesah ke? Geli doh! Lek-lek sudah. Dah tu masuk KLCC pakai shades. Kau gila ke hapa pakai shades dalam shopping mall. Meh sini aku patah-patahkan shades uptown kau tu.


Then ada plak yg pakai tshirt kolar ternaik, bukak butang, pakai rantai naga la daun ganja la. Rasa macam nak meninggal je tengok laki macam ni. Kalau ditakdir kan aku jalan sebelah laki mcm ni, pinjam plastik sampah boleh x kak kiah, nk buat sarung muka. Huhu.


Pastu yang bawak DSLR ke hulu ke hilir gaya acah-acah photographer. Abg photographer pun aku tgk dorg simpan DSLR dorg dlm bag, bukan sangkut kat leher. Bala bala. Kang dah habis trend, tah mana-mana ntah korg campak benda tu. Ye la, kan beli DSLR guna duit PTPTN.


Lagi, tak yah jiwang-jiwang sangat dgn aku boleh? Kak melah ni jiwa kental, x main la leleh-leleh ni. Romantik kasar-kasar ok la. Comel apa. Haha. Teringat ada mamat ni ajak aku dating tapi suruh aku pakai baju kurung. Kalau nak ajak g kenduri kawin tu xpe la, ni ajak aku g puduraya teman dia naik bas. Hamsua sgt kan kau! Saja nak memalukan akak!


Dah tu bila 1st time cakap phone dgn aku, xyah la nak tanya aku pakai baju tidur apa, tengah peluk bantal ke & yang paling xleh blah, jgn la tny aku pakai bra saiz apa! Gila apa kau ni. Aku x suka ah! First impression kau dh bikin spoil. Lagi satu aku memang paling benci bila tgk jantan teman gf/bini dia g pilih underware. Tapi kalau bini tu boleh la di terima gak, tapi kalau ada org lain kat area tu, kau blah la. Ni x, dia sama sebok pilih kaler apa, corak apa, eeee!! Nak je aku serkup kan muka kau dgn spender XXL. Ayah aku pun x pernah menyebok bila bini dia & anak-anak nk g beli underware. Tolong la jangan jadi laki macam ni. Pompuan pun sama, jgn nk gedik2 sgt boleh? 


Huh! Emosi naga sangat aku bila cakap pasal topic ni. Haha. Kita sambung lagi.


Buat lelaki yg nk bergaya ala-ala exec tu, xyah la nak berlagak sangat guna iPad dalam wayang bang oi. Tengok plak cerita Nur Kasih The Movie. Tak KL la mcm tu. Hahahaha. Lastly, buat setakat ni la. Haha. Kau xyah la nak bangga sangat kalau kau tu join 3 line. Benci doh! Abang long sana, Ayahanda sini. Cait porahh. Aku ni KAK LONG ada aku kecoh ke? Tak kannnn. Hujung bulan je nak g Kedah, ada meeting dgn Ayahanda katanya. Gitu! Tu la, byk sangat tengok drama melayu la ni. Acah-acah gengster sgt kan!


Dan apa yang aku suka, lelaki yang cool. Cukup dgn pakai tshirt & shorts. Plus sandal. Ngam dah tu. Dan yang pandai sesuai kan diri dgn keadaan. Kalau kau g pasar malam pakai shades & bawak iPad mmg la nak kena. Haha. Kau nk g pasar malam ke nak g meeting. Mmg semua tu xsalah tapi sila la sesuai kan dengan keadaan. Sila la jadi jantan cool & rilex. Tak yah nak LV sgt. Tak yah nak my dad & my mum ajak i g holiday kat Paris, i tgh pk ni nak g ke x. Bullshit sgt kau ni! Cuba buat biasa, lepak pun kat mamak, dressing pun biasa-biasa, skali pakai kete Jaguar. Yg tu mmg la mak teruja. Haha. 


Eh eh. Panjang la plak cerita kali ni. Nanti esok-esok sambung lagi eh. Tata

May 27, 2011

Ayam Masak Merah

Salam semua. Hari ni nak kongsi resepi ayam masak merah yang best & senang.




Resepi Ayam Masak Merah
Sumber : My Resepi & telah di alter sikit


Bahan- bahan :
1/2 ekor ayam
sedikit kunyit


Bahan kisar :
4-5 batang cili kering
1-2cm halia
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar / 3 biji bawang merah
sebiji tomato


1/2 cawan tomato sos (or ikut suka nk brapa byk-bergantung selera)


Cara-caranya :


1. Goreng ayam yang telah di lumur dgn kunyit sehingga 2/3 masak. Jgn goreng garing-garing, nanti keras. Asingkan.


2. Tumis bahan-bahan kisar td sehingga agak pekat. Tambahkan sos tomato serta sedikit garam & gula.


3. Bila kuah semakin pekat, masukkan ayam dan gaul serata. Untuk bau & rasa yang lebih sedap, tambah kan daun ketumbar dan gaul.


4. Siap. Boleh makan dengan nasi minyak & papadom.

May 8, 2011

Happy Mothers Day


Happy Mothers Day, mak. Kitorg semua sayang mak. Kak long pun sayang mak. Thanks for everything. Every day is your day. You are the greatest mum in the whole wide world. 


-DOA UNTUK IBU BAPA-
 
Ya Allah
Rendahkanlah suaraku bagi mereka
Perindahlah ucapanku di depan mereka
Lunakkanlah watakku terhadap mereka dan
Lembutkan hatiku untuk mereka

Ya Allah,
Berilah mereka balasan yang sebaik-baiknya, atas
didikan mereka padaku dan Pahala yang besar atas
kesayangan yang mereka limpahkan padaku,peliharalah
mereka sebagaimana mereka memeliharaku.

Ya Allah,
Apa saja gangguan yang telah mereka rasakan
atau kesusahan yang mereka deritakan kerana aku
atau hilangnya sesuatu hak mereka kerana perbuatanku
jadikanlah itu semua penyebab susutnya
dosa-dosa mereka dan bertambahnya pahala kebaikan
mereka dengan perkenan-Mu ya Allah
hanya Engkaulah yang berhak membalas kejahatan dengan
kebaikan berlipat ganda.

Ya Allah,
Bila magfirah-Mu telah mencapai mereka sebelumku,
Izinkanlah mereka memberi syafa'at untukku.
Tetapi jika sebaliknya, maka izinkanlah aku memberi
syafa'at untuk mereka,sehingga kami semua berkumpul
bersama dengan santunan-Mu di tempat kediaman
yang dinaungi kemulian-Mu, ampunan-Mu serta rahmat-Mu... .

Sesungguhnya Engkaulah yang memiliki Kurnia Maha
Agung, serta anugerah yang tak berakhir dan Engkaulah
yang Maha Pengasih diantara semua pengasih.

Amin Ya Rabbul Alamin..
 
 
 
Marilah kita kenangkan dosa kita kepada orang tua kita. Siapa tahu
hidup kita dirundung nestapa kerana kedurhakaan kita. Kerana kita
menghisap darahnya, tenaganya, airmatanya, keringatnya. Istighfarlah, Istighfarlah. ..
Barangsiapa yang matanya pernah sinis melihat orang tuanya. Atau
kata-katanya sering mengguris hatinya, atau yang jarang
memperdulikan dan mendoakannya. Percayalah bahawa anak yang derhaka siksanya
didahulukan didunia ini. 


Ayah... Mak ampunkanlah dosa-dosa anakmu...



taken from http://halaqah.net/v10/

April 24, 2011

After 180 days in Glasgow

Alhamdulillah. Genap 180 hari aku di bumi Glasgow ni. Its time to go home. Back to reality. Face the world (sigh). 

Well anyway, alhamdulillah dgn peluang yang di beri oleh NYA. Merasa jugak 3 musim dekat sini. Autumn, Winter & Spring. Entry kali ni byk gambar. Huhu.

Autumn

Winter

Spring

Cukup 3 musim. Summer xyah la, Summer kat Malaysia lagi gempak. Haha. Syukur sangat. Tak pernah termimpi pun nak merasa benda-benda ni. Berangan ada la, sebab tu la muka byk jerawat. Haha.

Oh. Walaupun xminat nak tgk bola tp still jugak berpeluang visit stadium yg femes-femes (walaupun xkenal player dia. Haha)

Old Trafford

Piccadilly

Anfield

Everton

Dan dapat jugak pegi tempat best-best. 

The Beatles Story

Albert Dock

Glasgow Science Centre

BBC Scotland

The Scottish Exhibition & Conference Centre (SECC)

Isle of Cumbrae

Edinburgh

Alhamdulillah best sangat. Syukur. Penganggur macam aku ni pun berpeluang gak jalan tempat orang. Tapi yang paling best, aku sedang berusaha untuk mengenali diri & penciptaNya. InsyaAllah.

So tengahari esok (Ahad, 24April), Nur Amirah Azhar secara rasminya akan meninggalkan bumi Glasgow yang di huninya selama 180hari. Terima kasih atas segala pengalaman berharga. 

Dari x reti masak kari (sebab xminat kari), dah reti dah masak. Boleh la. Haha. 
Dari x reti buat kopok lekor, dh reti dah buat. (thanks Kak Mol sbb ajar saya)

Pendek kata byk la. Huhu. Ye la,dulu nak apa je mak ada. Oder je. Haha. Bila datang sini kena la berdikari sikit. Tak pe mak, klong dah paham dah tugas mak sbg suri rumah. Huhu.

Anyway, esk kena prepare bontot untuk duduk lama-lama dlm flight. Bontot gebu pun sakit jugak. Haha. 

Lastly, thanks a lot to all Glaswegian (wah, mcm ayat menang award) and to Kak Anis & Abg Fajar sbb bagi peluang utk jejak kaki kat sini. Najla, Ryan, Aara, Zafran ,Tasya, Afiq, Icha, Adam & Nana : kak mira will miss all of you. Rindu nak playground sama-sama lagi

Kak Rina & Kak Yati, thanks sbb bagi saya habiskan makanan kat rumah. Huhu. 
Kak Mel, thanks sbb jalan dgn saya tiap-tiap pagi anta Najla sekolah.
Kak Mol, thanks ajar buat kopok lekor & jamu saya nasi ayam sedap tu.
Kak Tikah, thanks sbb dengkikan saya dgn buku-buku baking sampai saya pun terjebak. Haha

Nada & Cikna : Thanks sbb sudi kwn dgn akak. HAHAHAHAHAHA. Ok, xnk ckp banyak nanti sodeh. Huhu. Will miss all the moment esp time kita jalan-jalan hari tu. Sorry for everything.

Hudaa & Miah : Thanks jugak sbb temankan aku walupun separuh jalan. Haha.


Panjang gila speech artis. Haha. Ok la babai. Will be offline until Monday. Macam la lama sangat.

Malaysia, here i come!!!!

Mode : Mix feeling. Sedih ada excited pun ada.

March 22, 2011

Dating in the dark

Macam best je kan tajuk tu? Hehe. Memang best pun cerita ni. Sejak hari Ahad hari tu la (semalam je pun..haha)dok layan cerita ni. 


Banyak sangat yang boleh kita belajar dari show ni. Meh cerita sikit pasal show ni.


Dalam 1 banglo ni ada 3 wanita & 3 lelaki yang masing-masing tak pernah jumpa & tak pernah tengak muka sesama sendiri. Group laki & group wanita tu di asingkan.


So, dorang ni boleh dating dalam bilik yang gelap untuk 3 kali je. Lepas 3 kali, dorang boleh pilih salah sorang antara lelaki/wanita itu untuk di reveal kan muka. Part ni la yang memang best sangat.


Meaning dalam 3 dating/perjumpaan dalam gelap tu, dorang cuma boleh dengar suara je. Senang cerita macam 'blind date' la. Biasa la kalau dah dengar suara ni, mula la otak ni pikir yang org tu muka mcm ni la, rambut mcm ni la, hidung mcm ni la.. HAHA.. 


So.. Kemuncaknya bila lampu terpasang, time tu dorang boleh tengok pasangan dorg tu. Haaa... Time ni la yang best! Surprise!!!!


Kalau dorang puas hati dengan pasangan dorang tu & nak teruskan hubungan tu, dorang akan tunggu dekat 1 tempat yang dh di tetapkan. Tunggu la sampai pasangan tu datang.


Pasangan tu pulak ada 2 choice, pegi jumpa atau balik. Part ni memang agak tacing sikit. Pasangan yang tunggu dalam bilik/tempat menunggu tu boleh nampak kalau pasangan dia keluar dari pintu & terus tinggalkan rumah tu sambil bawak bag ala-ala AF.


Time tu la segala chemistry yang konon-kononnya ada tu terus hilang & lenyap lepas tengok muka atau fizikal pasangan masing-masing. Memang rupa & fizikal memainkan peranan yang sangaaaaaaaaaat la penting. Kalau hati baik tapi muka x cun, mesti orang xpilih. Ye tak? Melainkan orang tu betul-betul suka kan personaliti pasangan dia tu.


Tapi tak semua macam tu. Episode yang aku nak share kali ni memang best. Laki Ireland yg hensem ni mmg jadi pujaan 3org pompuan-pompuan tu. Nak tau sapa yang dia pilih? Tengok sendiri..














Best kan? Cakap la best.. HAHA.. Suka sangat tengok expression muka dorg bila tengok mamat Irish tu. Hihi.


See! Laki hensem x semestinya pilih pompuan cun. Kan kan. (sedapkan hati sendiri..haha)


Suka sangat lepas dia pilih Nicola-seorang gadis sebelah pintu aka girl next door. Yeayyyyy!!! Model Playboy pun dia xpilih. :)


Malaysia xnak ke buat ke macam ni? Best jugak kan. Huhu

Kalau ada, nak daftar la!! HAHA. So kalau rajin nak tengok macam-macam episode, sila kan tengok kat Youtube. Serius, daoat belajar karektor orang & dapat belajar something yang i dunno how to explain. 




Mode : Happy!! :)