Pages

October 12, 2010

DIY Chicken Puff

Heyya ;D


Memandangkan ni blog carca merba, hari ni kita switch ke channel masak memasak la plak ye..


Jom buat Chicken Puff!!






Sangat senang. Sesuai utk yang nak tunjuk bakat kat bakal mak mentua, bakal laki atau bakal bf.. HAHA


Bahan-bahannya :


Daging ayam yg dh di cincang ( beli yg dh siap 250g tu je)



Kentang yang dah di potong dadu




Bawang kecil - potong halus
Cili merah - cincang jgn halus sgt (utk kaler je)




Kubis - racik halus ( nk pakai mix vege pun bole)




Lada hitam
Garam
Lada sulah




Cara-caranya :


1. Goreng kentang dulu



2. Bila dh kekuning-kuningan, masuk kan ayam cincang pastu gaul kan dgn kentang sampai masak. Minyak jgn byk ye. Letak sikit-sikit dulu, kalau xcukup baru tambah.

3. Pastu agak-agak daging ayam tu dh masak, masukkan bawang & cili merah tadi.


4. Pastu bila ayam tu dh kering, minyak tu akan jadi banyak, so buang sikit la ye. Jaga kesihatan u olss.. Pastu letak la kubis.




5. Then gaul la lagi. Pastu letak la garam, lada hitam, lada sulah. MSG xmain ye! Sampai la jadi mcm ni..




6. Pastu keluar kan then letak dalam bekas. Sejukkan dulu sebelum guna.




Cara-cara untuk sediakan kulit pie pulak.


1. Gunakan yang ini. Senangkan? Hihi




2. Pastu amek sekeping, belah kan macam ni.. Belah 4 tau.. 




3. Pastu, letak inti yg dh sejuk tadi..




4. Pastu amek kulit pasty yg dah berbelah X tu, letak kat atas inti tu. Kelepet kan belahan X tu, mcm ni..




5. Pastu tekan-tekan sket keliling tu,bagi dia melekat, then tekan dgn garfu,mcm ni..




6. Pastu sapu la kuning telur kat pastry tu, then bakar gunakan api atas & bawah selama 20min atau sampai kekuning-kuningan pada suhu 180-200C ye.. Depends pada oven u olss tau..




Ni version yg besar tau, sbb malas nk buat yg kecik-kecik tu. So pastry tu just potong half je, cpt sket habis.. Hua hua hua..




So selamat mencuba!!







Mode : Happy!!

1 comment:

Reen Tart Nenas said...

macehhh bagi resipi. senang rupernye nak wat :)