Pages

August 31, 2010

Aku, Kita, Kau VS Ramadhan

Ini adalah entry yg penuh keinsafan ye.. (sejuk perut mak mengandungkan ai..hehe)


Pejam celik pejam celik kejap je dah tinggal 10 Ramadhan.. Tak lama lagi bulan yg penuh keberkatan ni nk tinggal kan kita.. Tahun dpn plak lagi 'dia' dtg. Tp confirm ke tahun dpn kita still idup lagi or dah kat dlm tanah? Erm.. *wondering* 

Selalunya sebelum Ramadhan dtg, kita mst ada azam kan, So apa agaknya azam kita-kita ni ek?

1. Nak jual kuih/kukis/baju lagi byk dr tahun-tahun sebelumnya
2. Nk berbuka dkt tempat-tempat yg blom lg pegi last year
3. Nk g smyng terawih dkt lain-lain msjd
4. Nk g sedekah kat umh anak-anak yatim (bln ramadhan je baru umh2 ni ada org dtg)
5. Nk try bazaar ramadhan yg baru plak

Semua ni mmg xsalah, sgt xsalah.. Kita ni manusia biasa, mesti pny la ada nafsu & keinginan. Tp pernah x kita anggap bulan Ramadhan ni antara bln yg paling mulia? Mungkin ya tp kita xpernah melayan 'dia' sebaik mungkin. Oh, saya bkn nk berceramah mcm Ustzh Siti Norbayah ye, cuma ni sekadar pandangan je. Harap Maklum. Huhu.. Jgn la nyampah plak lpas ni.. 

Kdg2 bila tgk budak-budak kecik yg berlari-lari nk g smyg terawih, tiba-tiba teringat zaman pra matang tu. Lepas waktu buka je semangat terus pakai telekung nak ajak mak g masjid. Seronok rasanya. Tp lepas zaman muda mudi plak muncul, lain plak jadinya. Tiap-tiap kali Ramadhan ada je plan nk buka sana sini dgn org tu org ni. Balik rumah pulak dah pukul 10mlm, mandi & tido. Mlm yg gila berkat tu ilang mcm tu je sbb dh penat makan buffet. Kenyang perut suka hati.. Hoho.. Padahal hari lain bulan lain boleh je g makan-makan kan.. Haih, mcm mana ye nak buat.. 

Nanti bila agak2 dah tua baru nak cari mesjid.. Huhu.. Time tu jalan pon dh pakai tongkat, mata pon dh rabun nk mengaji quran.. Saya bkn nk perasan bagus ye bila buat entry mcm ni, cik cik puan puan.. Tp cuma benda ni dtg secara 'POP' je kat kepala ni ha.. Saya sedar sape la saya ni.. (dh emosi la plak..haha) Ngaji pon xpandai, ketawa pon mcm pontianak (mak yg ckp mcm tu..), pakai baju pon ketat-ketat (sbnrnya baju tu besar tp sbb sy gemuk npk baju tu ketat la..huhu), & byk lagi la benda b'dosa yg saya buat.. Huhu.. Tu xtermasuk benda yg ari-ari ai buat.. Melawan mak ayah la uolls!!! Bila pk-pk la kan, sempat ke nak betobat ni? Dibuatnya kojol esok x ke nayaa.. Ah sudah!! 

Tapi sesuatu yg pasti, Allah xpilih org utk dia bg hidayah. Sesiapa pon kalau DIA nak bg, dia boleh bagi. Yg penting bila kita dah dpt, kita kena jaga elok-elok jgn sampai Allah tarik balik hidayah tu. Wah,muslimah plak ari ni eh.. Huhu.. But its true kan.. 

So semperna bulan mulia ni, ada something yg sy nak share dgn uolss semua.. Taken from Ustaz Pahrol's blog (klik sini )



Ramadan ini akan pergi
Namun yang pergi hanya giliran purnama
Bukan rasa dan maknanya
Semuga semuanya masih… di jiwa
yang sentiasa merindui
barakah dan maghfirahnya
(Apakah roh Ramadan ini
akan terus menerangi
… bulan-bulan seterusnya?)
Nanti Syawal bertamu jua
Bersama wajah seindah fitrah
Tasbih, tahmid dan takbir pun diucapkan
Meraikan satu kemenangan
di satu peperangan…
di dalam diri
(Apakah kita berjaya?
atau sekadar menumpang gembira…
di pinggiran kebesaran-Nya?)
Ramadan dan Syawal akan pergi
silih berganti masa
Dan kita bagaimana?
Masih di pelabuhan alpa?
Masih di dermaga dosa?
Dan bahtera kita terus kelelahan
..dihempas ombak keresahan
(Akan tiba saatnya
Ketika Ramadan dan Syawal datang jua
Tapi kita telah tiada…
untuk menyambutnya!)



Selamat menghabiskan sisa-sisa Ramadhan ini dgn penuh berkat & sempurna. Amin.


Mode : Ala-ala Ustz Siti Norbayah.. =)

4 comments:

Alin said...

Salam mira...........
Baguss la entry ni suka gan penulisan ustaz pahrol..sebut psl berbuka di luar sy teringat pd sorang membe..dia ni kalo di ajak berbuka kat luar mesti dia akn ckp bole tp mesti hr dia period cz dia xnak tinggal terawih..sYg nye sy ade sorang je membe cam ni alangkah baik nye jika sy ade ramai membe cam dia.

Syazyne said...

Love your post! Ko ni mmg lawak kan, and the content is sooo true. Apa kata ko jd copywriter utk blog aku. Sbb blog aku gambaaa je, aku xtau nak tulih apa. haha.

myrainbowdreams said...

Alin : Tq sbb suka.. Dlu my mum xbg kuar buka ka luar kalau xperiod,hehe.. memula tu agak bengang la gak tp skang ni dh mcm used to it.. hehe..

Syaz : tq for the compliment.. haha.. leh x jgn buat aku berdebar? hahaha

Anonymous said...

My partner and I really enjoyed reading this blog post, I was just itching to know do you trade featured posts? I am always trying to find someone to make trades with and merely thought I would ask.